Е-платформа о шумарству резултат Иницијативе „16+1“ у Београду и 85. Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду

Свечано отварање другог састанка на високом нивоу Координационог механизма за сарадњу у шумарству између Кине и земаља централне и источне Европе (16+1) одржано је 14.05.2018.године. Састанку у Палати Србија присуствовале су делегације из 16 европских земаља (Албанија, Словенија, Хрватска, БиХ, Бугарска, Чешка, Летонија, Литванија, Естонија, Румунија, Црна Гора, Словачка, Мађарска, Пољска, Македонија и Србија) и Кине. Учеснике је поздравио и в.д. директор Управе за шуме, г-дин Саша Стаматовић. У оквиру овог „мини самита“ били су одржани бројни скупови на којима су министри земаља између осталог расправљали о климатским променама и шумарству у 21. веку.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранисав Недимовић и заменик директора Државне администрације за шумарство Кине Лиу Дунгшенг, после састанака и дискусија изразили су задовољство постигнутим резултатима. Електронска платформа о шумарству Иницијативе „Кина + 16“ усвојена је и пуштена у рад. Министри су поздравили покретање веб странице „China CEEC forestry“ као алата за узајамну корист у сарадњи и размени информација, на којој ће убудуће земље Иницијативе пласирати своје информације о шумским потенцијалима, привредници ће моћи да истакну своје захтеве, а биће и место за размену искустава и научно-истраживачких радова. Гости скупа су присуствовали отварању 85. Међународног сајма пољопривреде у Новом Саду.

Овогодишњи пољопривредни сајам обележио је јубиларних 85 година постојања, а његов велики значај огледа се у присуству 1500 излагача из 30 земаља.

Сајам је отворио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, а отварању су, уз домаћина – генералног директора Новосадског сајма Слободана Цветковића, присуствовали и покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, амбасадор Француске, земље пријатеља овогодишњег сајма, Фредерико Мондолони, као и министар климатских промена и животне средине Уједињених Арапских Емирата Тани Алзејуди.

Учешће на сајму пољопривреде у Новом Саду у сарадњи са Министараством пољопривреде, шумарства и водопривреде, ЈП „Србијашуме“ и ЈП „Војводинашуме“ на пројекту „Безбедан и сигуран рад са моторном тестером“ узела је и Комора инжењера шумарства Србије. Демонстриран је и рад на сечи стабала, уз поштовање свих мера заштите на раду.

i
Документи

Mатеријал за припрему стручног испита за стицање лиценце за обављање стручних послова у газдовању шумама:

Промоција Стручне и Практичне Обуке Након Завршеног Образовања у Сектору Шумарства Србије

Контакт

011/355-788-2

062/464-818

office@sumarskakomora.rs

ул. Кнеза Вишеслава бр. 3,
11030 Београд