Светски дан шума


21. марта обележава се Светски дан шума. Идеја за обележавање Светског дана шума настала је на седници Генералне скупштине Европске пољопривредне конфедерације 1971. године. Ову идеју прихватила је и подржала Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду. Светски дан шума се обележава у целом свету, а 21. март је изабран као дан пролећне равнодневнице на северној хемисфери, односно јесење равнодневнице на јужној.

Светски дан шума

Шуме представљају један од најсложенијих екосистема на земљи и драгоцени природни ресурс од изузетног економског значаја за човека. Константно глобално смањивање површина под шумом доводи до деградације животне средине и убрзавања климатских промена. Један је од предуслова здраве животне средине и борбе за опстанак планете јесте и очување и мудро планско управљање шумама.

Овај дан све нас подсећа на обавезу очувања шума и шумских екосистема и инспирише нас да предузимамо акције које ће нама и нашим потомцима оставити здраву животну средину и планету богату кисеоником.

„Због тога на данашњи дан још једном позивамо све наше грађане да сви заједно размислимо о значају очувања шума и здраве животне средине у Србији и да о њима водимо рачуна не само 21. марта, већ свих 365 дана у години”.

i
Документи

Mатеријал за припрему стручног испита за стицање лиценце за обављање стручних послова у газдовању шумама:

Промоција Стручне и Практичне Обуке Након Завршеног Образовања у Сектору Шумарства Србије

Контакт

011/355-788-2

062/464-818

office@sumarskakomora.rs

ул. Кнеза Вишеслава бр. 3,
11030 Београд